R. Logia Icària

BARCELONA

Origen i presentació

A finals del 2012, un grup de maçons i maçones de diverses procedències vam decidir unir-nos per impulsar un il·lusionant projecte comú: la creació d’una Lògia, que ha encès les seves Llums el 14 de juliol del 2013, una data simbòlica que ens remet a la commemoració del inici de la Revolució Francesa esdevenint una declaració de principis en defensa dels ideals de la Il·lustració, el lliure pensament, els valors democràtics i la Laïcitat.

La Respectable Lògia Icària forma part de la Gran Lògia Simbòlica Española i, conseqüentment, del que es coneix com a Maçoneria Adogmàtica i Lliberal, treballant en Ritu Francès Modern pel Progrés de la Humanitat. Hem adoptat com a distintiu el nom d’Icària per la seva estreta relació amb la Utopia.

D’una banda fa referència a la utopia socialista promoguda, a mitjans del segle XIX, pel filòsof francès Étienne Cabet i reflectida a la seva obra Viatge a Icària en la que es descriuen una sèrie de diàlegs entre un aristòcrata anglès i un jove artista exiliat que inventen una societat ideal, Icària, on impera la Llei. Cabet va posar en pràctica les seves idees fundant un seguit de comunes als Estats Units a les que va posar el nom d’Icària.

Aquestes idees, que sintetitzen la lluita per la dignitat de l’ésser humà amb les eines que proporcionen la fraternitat i la imaginació, van passar força inadvertides a França però a Barcelona van caure en terreny abonat, sent recollides per un grup de liberals progressistes com Narcís Monturiol o Ildefons Cerdà que, junt amb altres van formar, a l’any 1847, un grup icarià i un setmanari, i van crear una petita comunitat que es va establir prop de mar, a sant Martí de Provençals, a la que també van denominar Icària.

El seu lema era: “¡Vamos a Icaria!” i el seu himne deia:

 Desde hoy todos los hombres son hermanos
Ni siervo se conoce, ni señor.
¡Marchemos, oh marchemos icarianos,
Tendiendo el estandarte del Amor!

El nom d’Icària ha romàs lligat profundament a la història de Catalunya i especialment de Barcelona on encara en podem trobar referències geogràfiques.

D’altra banda fa referència a la utopia del mític Ícar, que va caure a les aigües del mar Egeu, prop de la illa d’Icària a la que va donar nom, després d’haver intentat arribar fins al sol volant amb les ales que li havia proporcionat el seu pare, Dèdal. Segons la mitologia, és també la illa on va nàixer el déu Dionís, nascut dos cops, que la tradició vincula als ritus mistèrics.

El nostre projecte com a Lògia es configura al voltant de diversos elements entre els que destaquen:

  • La voluntat de perfeccionar-nos com a éssers humans sota els principis de respecte ala Laïcitat, Tolerància mútua, respecte a tots els éssers humans i Llibertat de Consciència.
  • La difusió d’aquests principis fora de les portes del Temple.
  • La pràctica del Ritu Francès, aprofundint-hi, coneixent-lo i donant a conèixer la seva riquesa.

Vol més informació?

Les seves dades personals són confidencials i per a ús intern de Lògia Icària. (L.O.P.D.)